Dags att ta kontakt med banken?

Bankerna byter betalningsplattform och redan nu börjar anpassning ske. En anpassning som baseras på gemensam grund men som kommer att ge bankunika kunderbjudanden.

Den nya nordiska betalningsinfrastrukturen beskrivs som den största förändringen inom bankbranschen på 50 år. Det kommer att innebära en gemensam och modern plattform för betalningar inom Norden. Ambitionen är att skapa en effektiv och flexibel nordisk betalningsinfrastruktur för nationella och gränsöverskridande betalningar i såväl nordiska valutor som euro. Sverige går därmed från nationell standard till global standard. Omställningen av den svenska betalmarknaden har nu påbörjats och nästa generations betalningar kommer att hanteras av bankerna och P27 som är det nordiska clearinghuset. Förändringen kommer pågå under flera år framåt och utvecklingen sker i olika faser.

Den gemensamma nordiska betalningsinfrastrukturen ska ersätta de omkring åtta olika betalningsinfrastrukturer som finns idag. Fördelen ska bli en modern infrastruktur som bygger på internationella standarder, vilket ska förbättra möjligheterna till teknisk innovation och kunderbjudanden. Det medför att fler clearing cykler kommer att kunna erbjudas, vilket i sin tur ger snabbare betalningar och på sikt en tillgänglighet dygnet runt, året runt. Sedan är det upp till respektive bank vilka tjänster som kommer att erbjudas.

I dagsläget har flera banker påbörjat den första fasen som avser migrering av betalningar i svenska kronor. Själva övergången till den nya betalningsinfrastrukturen är planerad till september 2023. En del banker påbörjar dock förändringar tidigare när det gäller s.k. filöverföring och filformat. Bankerna kan alltså börja sin omställning vid olika tidpunkter, exempelvis så kommer Handelsbanken påbörja omläggningen med nya filformat den 1 april 2022. Så här gäller det att ha kontakt med sin bank, sin redovisning/lönekonsult och med sin systemleverantör för att säkerställa vilken tidplan som gäller.

BankGirot (BGC) har förvärvats av P27. Betalningar mot Bankgirosystemet kommer successivt ersättas av den nya gemensamma betalningsplattformen P27. Företagen kommer då att i stället skicka sina filer direkt till respektive bank. Omläggningen planeras att ske stegvis från och med våren 2024. På sikt kommer Bankgirot kommer att fasa ut sina tjänster i takt med att nya tjänster blir tillgängliga genom andra aktörer i den nya betalinfrastrukturen. Bankgirots befintliga tjänster kommer att fungera som vanligt till dess att alternativ finns.



Anlitar du sommarvikarier? Tänk på detta!

Ungdomar har svårare att bedöma risker och konsekvenser av olika handlingar, till skillnad mot de flesta vuxna. Därför är det extra viktigt ta sitt ansvar som arbetsgivare om du anlitar …

Nu kompenseras personer födda 1957

Riksdagen har beslutat om att personer som är födda 1957 ska kompenseras för den uteblivna skattesänkningen för beskattningsåret 2023. Kompensationen, som motsvarar den skattelättnad det …

Lina Andersson: Allt fler kunder ställer krav på att vi ska arbeta hållbart

Home of Textile säljer dekor, möbler och textil till projektkunder, butiker, E-handlare och direkt till konsument. De senaste åren har de tagit stora steg mot hållbarhet, trots att de är ett …

Så skyddar du BRF:en mot ekonomisk brottslighet

Den ekonomiska brottsligheten mot bostadsrättsföreningar ökar. Den senaste tiden har det uppmärksammats hur ekonomiska brottslingar plundrar föreningarna. Här berättar vi hur du skyddar …

Muntliga avtal gäller i de flesta fall men bör undvikas

För att undvika ord-mot-ord-situationer är skriftliga avtal mellan arbetsgivare och anställda att rekommendera. Det är viktigt särskilt ur arbetsgivarsynpunkt eftersom den anställde vid en …

En guide: E-faktura eller PDF-faktura – vad ska du välja och hur kommer du igång

I takt med att allt fler affärsprocesser digitaliseras, blir frågan om hur fakturering ska ske allt mer aktuell. För många innebär detta ett vägval mellan PDF-faktura och e-faktura. Vad är …

Konkurserna ökar – vad tänka på?

Antalet konkurser var 2023 det hösta sedan finanskrisen på 90-talet och trots att våren nu är här syns ingen ljusning. Det ligger många riskfaktorer bakom den ökade konkursvågen enligt …

Vem gör du affärer med?

Vissa saker bör företagare kontrollera eller se över regelbundet. Det kan vara att lägga om lånen eller att hitta en billigare försäkring. En åtgärd du som företagare bör se över en …

Jens Nylander: ”Noggrannare leverantörskontroller kan förhindra ekonomisk brottslighet”

De kriminella blir allt mer raffinerade och allt fler företagare vittnar om att de utsätts för bedrägerier. I denna verklighet blir det allt viktigare för företagare att inte bara känna …

Så kan företagaren motverka penningtvätt

Penningtvätt är ett globalt problem som bland annat innebär att företag används för att tvätta illegalt intjänade pengar. Victoria Müller, kvalitetsrådgivare på branschorganisationen …

Senaste nytt