Skattereduktion för gåvor återinförs

Under åren 2012-2015 kunde du under vissa förutsättningar få skattereduktion för gåvor du lämnade till Röds korset, Cancerfonden och andra ideella organisationer. Nu föreslås att reglerna återinförs.

Godkänd gåvomottagare

Det är endast gåvor du lämnar till en gåvomottagare som godkänts av Skatteverket som du kan få skattereduktion för.

De som kan ansöka om att bli godkända gåvomottagare är svenska stiftelser, ideella föreningar och trossamfund som uppfyller vissa på förhand uppställda kriterier. Utländska motsvarigheter ska också kunna bli godkända mottagare under förutsättning att de hör hemma inom EES-området.

En förändring jämfört med tidigare regler är att den som ansöker om att bli godkänd gåvomottagare inte ska betala någon ansökningsavgift. En godkänd gåvomottagare ska inte heller betala någon årsavgift för godkännandet.

Penninggåvor

Har du fyllt 18 år och är obegränsat skattskyldig i Sverige under någon del av året kan du få skattereduktion för penninggåvor. Reglerna gäller inte bara gåvor du själv lämnar. Du kan även få skattereduktion om din arbetsgivare ger dig en skattepliktig förmån i form av en penninggåva i ditt namn till en godkänd gåvomottagare. Detsamma gäller om du äger aktier i ett aktiebolag som ger en motsvarande gåva som du ska utdelningsbeskattas för.

Testamente till förmån för en godkänd gåvomottagare ger inte rätt till skattereduktion.

Beloppsgränser

Ditt underlag för skattereduktion består av summan av de gåvor du lämnat under året. Varje gåva måste uppgå till minst 200 kr och ditt sammanlagda underlag måste uppgå till minst 2 000 kr. Din skatt reduceras då med 25 procent av underlaget upp till en maximal reduktion på 1 500 kr per år.

Kontrolluppgift

Den som är godkänd gåvomottagare kommer att lämna kontrolluppgift till Skatteverket så att underlaget för din skattereduktion kan förtryckas på din inkomstdeklaration.

Ikraftträdande

De nya reglerna om skattereduktion för gåvor och godkännande av gåvomottagare träder ikraft den 1 juli 2019. De gäller för gåvor som lämnas efter det datumet.

Proposition 2018/19:92



Julgåvor – vad gäller i år?

Inga nya beloppsgränser för julklappar till de anställda – utan det är fortfarande högst 500 kronor som gäller för att gåvan ska vara skattefri för de anställda. Visst finns det …

Undvik kvarskatt nästa år

Kvarskatt och höjda kostnadsräntor har under hösten fått stor uppmärksamhet. Många pensionärer har fått kvarskatt, bland annat 57:orna som har hamnat i kläm avseende skattereglerna. Den …

Semesterledighet vid hel sjukskrivning – är det möjligt?

Det korta svaret är nej. Man kan inte ha två ledighetsorsaker samtidigt. Dessutom är grundsyftet med semesterledighet att man som anställd ska vara ledig för vila och rekreation. Något som …

Höjt försörjningskrav för arbetskraftsinvandrare

Regeringen höjer försörjningskravet för arbetstillstånd som ett steg mot mer rättvisa arbetsvillkor.Försörjningskravet, som innebär att inkomsten måste täcka både boendekostnader och …

Fick du slutskattebeskedet i augusti?

Då är snart dags att betala kvarskatten – senast den 13 november ska den vara betald. För att få en mer korrekt debiterad preliminärskatt framöver kan man behöva en preliminär …

Höstaktuellt om semester

Har man kalenderår som semesterår kan det vara bra att nu gå igenom kvarvarande semesterdagar och planera för när sådana dagar som inte får sparas ska tas ut.Som anställd och arbetsgivare …

Höjt prisbasbelopp – så påverkas du!

Nu har regeringen beslutat om prisbasbeloppet och det förhöjda prisbasbeloppet för 2024. Men vilken betydelse har prisbasbeloppet och det förhöjda prisbasbeloppet? Regeringen har även valt …

Räkenskapsår behöver inte alltid betyda kalenderår

Under sommaren lämnade aktiebolag med kalenderår som räkenskapsår, in årsredovisningen till Bolagsverket och inkomstdeklarationen till Skatteverket. Att räkenskapsåret motsvarar …

Fick du slutskattebeskedet i juni…

…och fick kvarskatt? Då är snart dags att betala kvarskatten – senast den 12 september ska den vara betald. Tidigare datum för slutskatten innebär också att kvarskatten ska betalas …

Inkomster från försäljning av privata tillgångar

Sommaren är över och kanske hyrde du ut din sommarstuga eller husbil? Eller rensade du kanske rent av garaget och sålde prylarna? Nu kan Skatteverket få kontrolluppgifter från dina …

Senaste nytt