Nya lagar förordningar

Här presenteras kort ett urval av de lagar och förordningar som har trätt ikraft under första halvåret 2018 och som kan komma att påverka dig och ditt företag.

✅Personalliggare i fler verksamheter

Systemet med personalliggare har nu utvidgats till att även avse fordonsserviceverksamhet, livsmedels- och tobaksgrossistverksamhet samt kropps- och skönhetsvårdsverksamhet.

En nyhet är att även ägarna till verksamheten och deras familjer ska noteras i liggaren, när det finns anställd personal.

✅Ett nytt särskilt anställningsstöd

Ett särskilt anställningsstöd i form av introduktionsjobb har ersatt fem andra anställningsstöd. De stöd som ersatts är instegsjobb, särskilt anställningsstöd för deltagare i jobb och utvecklingsgarantin, förstärkt särskilt anställningsstöd samt två typer av traineejobb.

Introduktionsjobben har en subventionsnivå på 80 procent och ett tak vid en bruttomånadslön på 20 000 kr.

✅Månadsuppgifter, AGI

Redan nu ska vissa företag lämna uppgifter om lön och skatteavdrag för varje anställd månadsvis till Skatteverket i stället för en gång per år. Det gäller företag med fler än 15 anställda som är skyldiga att föra personalliggare i restaurang-, hårvårds-, tvätteri- eller byggverksamhet.

Övriga företag ska börja lämna månadsuppgifter från och med den 1 januari 2019.

✅Förmån av hälso- och sjukvård

Skattefriheten har slopats för förmån av privat hälso- och sjukvård i Sverige och för förmån av vård och läkemedel utomlands. Som en konsekvens av detta har även arbetsgivarens avdragsförbud för sådana utgifter slopats. De nya reglerna gäller förmån och sjukvårdsförsäkringspremie som betalas efter den 30 juni.

Skattefriheten finns dock kvar för förmån av vård och läkemedel utomlands vid insjuknande i samband med tjänstgöring utomlands.

✅Skattetillägg vid självrättelse

Skatteverket har nu möjlighet att i vissa fall ta ut skattetillägg även om en person själv har rättat en oriktig uppgift. Det gäller när Skatteverket har informerat om att en generell kontroll ska genomföras och rättelse, som har koppling till den kontrollen, görs mer än två månader därefter.

✅Ny dataskyddslag

EU:s dataskyddsförordning har kompletterats med en ny dataskyddslag. Lagen innehåller bestämmelser om bland annat känsliga personuppgifter, sanktionsavgifter och överklagande.

✅Lag om ekonomiska föreningar

En ny lag om ekonomiska föreningar har börjat gälla. I sak motsvarar lagen i stora delar den tidigare lagen. Men antalet obligatoriska uppgifter i stadgarna har minskat och ett förenklat avvecklingsförfarande har införts för ekonomiska föreningar som bland annat saknar skulder.

✅Arbetsplatsinspektioner

Polisen har fått utökade möjligheter att genomföra inspektioner på arbetsplatser för att kontrollera att arbetsgivare inte har anställda som saknar rätt att vistas eller arbeta i Sverige. Inspektionerna ska dock begränsas till branscher där det finns en särskild risk för sådana anställningar.

✅Bristande tillgänglighet

Förbudet mot diskriminering i form av bristande tillgänglighet omfattar nu även företag som sysselsätter färre än tio anställda och som tillhandahåller varor och tjänster till allmänheten. Med bristande tillgänglighet avses att en person med en funktionsnedsättning missgynnas genom att skäliga åtgärder för tillgänglighet inte har vidtagits.

✅Plan för återgång i arbete

När ett sjukfall antas pågå i minst 60 dagar är arbetsgivaren skyldig att tillsammans med arbetstagaren ta fram en plan för återgång i arbete. Planen ska vara upprättad senast då arbetstagaren har varit frånvarande i 30 dagar.

✅Bonus–malus

Det har införts ett bonus–malus-system för nya lätta fordon. Det omfattar personbilar klass I och II samt lätta bussar och lätta lastbilar med fordonsår 2018 eller senare som blivit skattepliktiga för första gången den 1 juli 2018 eller senare.

Bonus–malus-systemet innebär att fordon med låga utsläpp av koldioxid får en bonus på upp till 60 000 kr. Fordon med höga utsläpp av koldioxid får en högre skatt de första tre åren (malus).

✅Färre karensdagar i a-kassan

Antalet karensdagar i arbetslöshetsförsäkringen har minskats från sju till sex.

✅Höjt tak i sjukförsäkringen

Inkomsttaket i sjuk- och föräldraförsäkringen har höjts från drygt 24 800 kr till drygt 33 000 kr per månad. Den som tjänar upp till 33 000 kr i månaden får nu 80 procent av lönen från Försäkringskassan när de är sjuka eller föräldralediga.

✅Körkortslån

Det har införts en möjlighet till statligt lån för körkortsutbildning (körkortslån) för vissa personer som är anmälda som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen. Körkortslånet får användas i samband med utbildning hos trafikskolor för att kunna få körkort för personbil.

✅Skattereduktion för fackavgift

Skattereduktionen för fackföreningsavgifter har återinförts för avgift som betalas efter den 30 juni. Reduktionen uppgår till 25 procent av den avgift som betalats under året.

✅Vinstuppskov vid bostadsbyte

Vinstuppskovsreglerna vid byte av bostad har anpassats till den samhällsomvandling som nu sker i Malmfälten.

Vid sådan betydande samhällsförflyttning kan uppskov med vinstbeskattningen erhållas om en ny bostad köps inom sju år efter det att ursprungsbostaden sålts. Reglerna gäller försäljningar som sker under åren 2017-2027.

✅Skydd vid telefonförsäljning

Det har införts ett generellt skriftlighetskrav i lagen om distansavtal och avtal utanför affärslokaler. Kravet gäller när ett företag på eget initiativ kontaktar en konsument per telefon. När parterna vill ingå ett avtal ska företaget bekräfta sitt anbud skriftligt och konsumenten skriftligt acceptera anbudet.



Hyr du in konsulter? Nu får 24-månaders regeln effekt

Effekten av LAS och hanteringen av konsulter via uthyrning blir tydlig den 1 oktober 2024 när den så kallade 24-månadersregeln träder i kraft. Pernilla Levén Mohn, HR-chef på Poolia, …

Så bidrar redovisnings- och lönekonsulter till företagets framgång

Som företagare är du ständigt upptagen med att driva verksamheten framåt, samtidigt som du måste hålla koll på nya regelverk, ekonomi och skydda företaget mot brott. Genom att samarbeta …

Skydda företaget mot penningtvätt – här är de vanligaste metoderna

Tyvärr blir det allt vanligare att kriminella nätverk nyttjar företag för att tvätta pengar och dölja brottslig verksamhet. Detta kan drabba alla branscher och företag. Finanspolisen och …

Slopat krav på papperskvitto – tänk på detta och digitalisera din bokföring

Du har säkert inte missat att en efterlängtad lagändring trädde i kraft den 1 juli? Företagare har länge sett fram emot att slippa spara alla papperskvitton. I stället räcker det att …

Anlitar du sommarvikarier? Tänk på detta!

Ungdomar har svårare att bedöma risker och konsekvenser av olika handlingar, till skillnad mot de flesta vuxna. Därför är det extra viktigt ta sitt ansvar som arbetsgivare om du anlitar …

Nu kompenseras personer födda 1957

Riksdagen har beslutat om att personer som är födda 1957 ska kompenseras för den uteblivna skattesänkningen för beskattningsåret 2023. Kompensationen, som motsvarar den skattelättnad det …

Så skyddar du BRF:en mot ekonomisk brottslighet

Den ekonomiska brottsligheten mot bostadsrättsföreningar ökar. Den senaste tiden har det uppmärksammats hur ekonomiska brottslingar plundrar föreningarna. Här berättar vi hur du skyddar …

Lina Andersson: Allt fler kunder ställer krav på att vi ska arbeta hållbart

Home of Textile säljer dekor, möbler och textil till projektkunder, butiker, E-handlare och direkt till konsument. De senaste åren har de tagit stora steg mot hållbarhet, trots att de är ett …

Vem gör du affärer med?

Vissa saker bör företagare kontrollera eller se över regelbundet. Det kan vara att lägga om lånen eller att hitta en billigare försäkring. En åtgärd du som företagare bör se över en …

Muntliga avtal gäller i de flesta fall men bör undvikas

För att undvika ord-mot-ord-situationer är skriftliga avtal mellan arbetsgivare och anställda att rekommendera. Det är viktigt särskilt ur arbetsgivarsynpunkt eftersom den anställde vid en …

Senaste nytt